Δωρεάν και Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Στην Αγγλία η πλήρης δωρεάν κρατική εκπαίδευση ξεκινά όταν ένα παιδί κλείσει τα 4 χρόνια και η σχολική χρονιά ξεκινά το Σεπτέμβρη. Αν ένα παιδί έχει κλείσει τα 4 πριν το Σεπτέμβρη τότε θα ξεκινήσει φοίτηση στην προδημοτική τάξη Reception. Όταν ένα παιδί έχει κλείσει τα 3  δικαιούνται δωρεάν φοίτηση είτε στην προνηπιακή τάξη Nursery Class σε Δημοτικό σχολείο είτε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό για 15 ώρες την εβδομάδα.Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά που γίνονται 4 μετά το Σεπτέμβρη.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για παιδιά 2 ετών. Αν το παιδί σας είναι 2 ετών και κερδίζετε κάτω απο £16.000 το χρόνο τότε το παιδί σας δικαιούται 15 ημέρες την εβδομάδα σε Nursery ή Children’s Center.

Η δωρεάν προσχολική εκπαίδευση του παιδιού σας μπορεί να λάβει χώρο:

  1. Σε οποιοδήποτε Day Nursery.
  2. Σε Nursery Class Δημοτικού σχολείου.
  3. Σε childminder (χώρος φυλαξης στεγασμενο σε σπιτι, με μικρο αριθμο παιδιων).
  4. Σε Children’s Centres που ανήκουν στον οργανισμό Sure Start. Βρείτε το κοντινότερο σας κέντρο εδώ.

H δωρεάν εκπαίδευση διαρκεί μέχρι το τέλος της Δευτεροβάθμιας όταν ένα παιδί κλείσει τα 16. Για άτομα 16-18 υπάρχουν κάποιες ειδικές μαθητείτες και δάνεια για να τους βοηθήσουν να μπουν στην αγορά εργασίας και να καταρτιστούν.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στα 5 έτη ενός παιδιού. Το παιδί σας είναι σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης την 1η Γενάρη, την 1η Απρίλη ή την 1η Σεπτέμβρη που ακολουθεί αμέσως μετά τα 5α του γενέθλια.  Για παράδειγμα αν το παιδί σας κλείσει τα 5 μεταξύ τέλος Ιανουαρίου και τέλος Μαρτίου τότε η υποχρεωτική του εκπαίδευση ξεκινά αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία τον Απρίλη.

Ένα παιδί απαγορεύεται να πάει σε διακοπές εκτός των επίσημων σχολικών διακοπών (δείτε: Η σχολική Χρονιά για περισσότερες πληροφορίες). Όταν ένα παιδί σημειώσει απουσίες κατά τη διάρκεια της διδακτικής περιόδου και εφόσον έχει κλείσει τα 5 το σχολείο έχει το δικαίωμα να μηνύσει τους γονείς και να τους παραπέμψει σε δίκη. Αν αποδειχθεί οτι οι γονείς δεν έχουν σοβαρό λόγο για τον οποίο απουσιάζει το παιδί απο το σχολείο τότε χάνουν τη δίκη και αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμο.